maandag 25 november 2013

Nieuwe decaan van de Tilburg School of Catholic Theology

Marcel Sarot nieuwe decaan Tilburg School of Catholic Theology

Het College van Bestuur van Tilburg University heeft met instemming van de Groot-Kanselier Zijne Eminentie Willem Jacobus kardinaal Eijk prof.dr. Marcel Sarot per 1 januari 2014 benoemd tot decaan van de Tilburg School of Catholic Theology. De benoeming is bevestigd door de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding in Rome. Sarot werkt sinds 2012 aan de Tilburg School of Catholic Theology.

De theoloog Sarot (1961) studeerde in 1987 cum laude af aan Universiteit Utrecht. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij vijf jaar later opnieuw cum laude op gebied van godsdienstfilosofie. Vanaf 1988 tot 2012 werkte Sarot aan Universiteit Utrecht, aanvankelijk als onderzoeksmedewerker en vanaf 1992 als (hoofd)docent godsdienstfilosofie. Vanaf 2005 tot 2009 was hij directeur van Noster (Netherlands School for Research in Theology and Religious Studies). Van 2008 tot 2012 was hij hoofd van het Departement Religiewetenschap en Theologie. In 2005 werd Sarot benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege het Utrechts Universiteitsfonds met als leeropdracht: ‘De theologie als wetenschapsgebied: Haar geschiedenis, context en relevantie’. In 2011 volgde zijn benoeming tot gewoon hoogleraar in Geschiedenis en Wijsbegeerte van Religiewetenschap en Theologie. Een jaar later maakte hij de overstap naar Tilburg University, waar hij hoogleraar Fundamentele Theologie werd.

Topprioriteit
Sarot, getrouwd en vader van drie kinderen, is permanent diaken van het aartsbisdom Utrecht. Als decaan wil hij het bestuur van de theologische faculteit professionaliseren: “In de afgelopen jaren is een mooie faculteit ontstaan met een herkenbare identiteit. Nu is belangrijk dat we de interne organisatie opener, flexibeler en efficiënter maken. Ook wil ik graag de samenwerking bevorderen – intern, extern en internationaal – om de kwaliteit van het onderzoek verder te verbeteren en de kwaliteit van het onderwijs te borgen. Topprioriteit  daarbij is het uitbouwen van een internationaal consortium met soortgelijke faculteiten: Heythrop College, Londen, St. Patrick’s College Maynooth (Ierland), MF Norwegian School of Theology, Oslo en het Newman Institute, Uppsala. Hier bouw ik graag verder op de fundamenten die door mijn voorganger zijn gelegd.Sarot volgt als decaan prof. dr. Peter Jonkers op, die gedurende één jaar als interim-decaan de faculteit heeft bestuurd, na een lange bestuurlijke carrière aan de Katholieke Theologische Hogeschool, waar hij onder meer rector was, en aan de Tilburg School of Catholic Theology.

Tilburg School of Catholic Theology

De Tilburg School of Catholic Theology werd op 1 januari 2007 opgericht en is het resultaat van de fusie van de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht en de Theologische Faculteit Tilburg. De faculteit verzorgt onderwijs, onderzoek en dienstverlening op het gebied van de katholieke theologie, en is als enige theologische opleiding erkend door de Heilige Stoel en door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. De Faculteit werkt op onderwijsgebied nauw samen met de Fontys Hogeschool voor Theologie en Levensbeschouwing. De hoofdlocatie van de faculteit is ondergebracht in het Martinushuis (waarin ook de Fontys Hogeschool is gevestigd) en het Bonifaciushuis, twee panden aan weerszijden van Rijksmuseum Het Catharijneconvent aan de Nieuwegracht in Utrecht.

Drs. C.M.J. Laudy overleden

In zijn woonplaats Susteren is drs. Cyriel (Gerlach) Laudy op zaterdagmorgen 23 november 2013 in de leeftijd van 90 jaar overleden.  Hij was in dienst van de Theologische Faculteit Tilburg vanaf de inrichting van de doctoraalspecialisatie basispastoraat in 1971 tot aan zijn vervroegd pensioen in 1984. Als lid van de vakgroep praktische theologie had hij met name de verantwoordelijkheid voor de pastorale stagebegeleiding. Ook had hij de leiding over het kerkelijk kopjaar waarin studenten van andere specialisaties zich bekwaamden voor een functie in het pastoraat. De uitvaart vindt plaats op donderdag 28 november om 12.00 uur in de kerk Christus’ Hemelvaart-H. Joseph, Hemelsley 240, 6137 BV Sittard. Aansluitend wordt hij begraven op de Algemene Begraafplaats, Wehrerweg, ingang Vrangendael, te Sittard.