maandag 29 oktober 2012

Ere-doctoraat voor prof. dr. Guido Vergauwen

Op vrijdag 9 november tijdens de Dies van Tilburg University zal er een ere-doctoraat aan prof. dr. Guido Vergauwen worden uitgereikt.

Hij is rector van de Université de Fribourg in Zwitserland. Daarvoor was hij de vice-rector (2003 – 2007) en daarvoor was hij decaan van de theologische faculteit. De Université de Fribourg is een partner van de TST (Tilburg School of Theology) in het kader van het Erasmusprogramma voor uitwisseling van studenten. Momenteel studeren er 2 TST studenten in Fribourg.

Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege de bijzondere verdiensten van zijn gehele werk, dat zich concentreert op de verhouding tussen geloof en rede, tussen christendom en cultuur, op de oecumenische problematiek, in het bijzonder op de relatie met de orthodoxe kerken, en op de interculturele en interreligieuze dialoog.
Tevens vanwege de voortreffelijke wijze waarop hij als decaan, als vice-rector en als rector van de universiteit van Fribourg meewerkt aan de uitbouw een academische instelling die vorm geeft aan onderwijs, onderzoek en valorisatie vanuit een christelijke inspiratie in een seculiere context.

Meer informatie over prof. dr. Guido Vergauwen.

Afscheidsrede prof. dr. Adelbert Denaux op 14 december

Op vrijdag 14 december 2012 a.s. zal de decaan van de Faculteit Katholieke Theologie, Adelbert Denaux, een openbaar afscheidscollege geven, getiteld:

De plaats van theologie in universiteit, kerk en samenleving

De Rector Magnificus nodigt u en alle andere belangstellenden uit tot het bijwonen van deze rede. Na afloop is er een receptie in de Portrettenzaal.

Lustrumviering Faculteit Geesteswetenschappen

Op 6 en 7 november 2012 viert de Tilburg School of Humanities (TSH) – ontstaan uit een fusie van de faculteiten Communicatie en Cultuur, Theologie en Religiewetenschappen en Wijsbegeerte – haar eerste lustrum.
Het motto van de lustrumviering is: Humanities Perspectives. Understanding Communication & Culture. Elke viering omvat drie dimensies in samenhang: in het heden staan we stil vanuit het verleden met het oog op de toekomst. Elke viering en ritueel bezit aldus een 'perspectivistische' dimensie. Die dimensie willen we centraal stellen.
De lustrumviering is opgebouwd uit een reeks onderdelen die samen een vloeiend geheel vormen. Sommige onderdelen richten zich op een breed publiek, sommige op de wetenschappelijke staf, sommige op de hele TSH gemeenschap, sommige meer op studenten, in sommige staat het onderzoeksperspectief centraal, in andere het onderwijs.
Wat alle onderdelen gemeen hebben is dat het steeds gaat om het verkennen van humanities perspectieven. Perspectieven op, vanuit en voor TSH als onderdeel van Tilburg University. Als krachtlijnen door het hele programma heen zijn er de meer algemene en dragende perspectieven van geesteswetenschappen in de huidige cultuur en perspectieven verbonden met de actuele dynamiek in samenleving en cultuur.
Bewust is ervoor gekozen geen lange parade van eigen mensen te presenteren, maar een breed palet aan genoemde perspectiefvelden te thematiseren. In plaats van een binnenperspectief kiezen we zo ook expliciet voor een buitenperspectief.
Centrale plenaire elementen in het programma zijn lezingen van George Steiner en Arnon Grunberg, het concert van ASKO|Schönberg op de eerste avond en het afsluitende studentenfeest in The Gallery.
Ook zal tijdens het lustrum een publicatie worden gepresenteerd waarin de juniores, dat zijn promovendi en postdocs van onze School, een stukje van hun onderzoek presenteren. Samen maken zij aldus het thema Humanities Perspectives heel concreet.
Hierbij bieden wij u dit perspectiefvolle programma gaarne aan, maak uw keuze, u bent van harte uitgenodigd! Opgave voor 4 november a.s.

Prof. dr. Paul Post
Voorzitter van de lustrumcommissie

Faculteitsdag FKT

Op vrijdag 23 november a.s. om 12.45 uur en/of om 14.30 uur viert de Faculteit Katholieke Theologie haar Faculteitsdag.
 
Het thema van deze 6e dies is Het Tweede Vaticaans Concilie en de uitdagingen voor vandaag.

Vergeet u zich niet op te geven bij het secretariaat? Let u ook op de locatie(s) van de bijeenkomst?

Wij hopen u te ontmoeten op 23 november. 
 
Uitnodiging Faculteitsdag_23nov12DEF