woensdag 6 november 2013

Faculteitsdag Tilburg School of Catholic Theology op 29 november a.s.

Thema: "Spiritual Care in de zorg: bedreiging of kans?"

Sinds enkele jaren is er in de gezondheidszorg toenemende belangstelling voor de vragen die van oudsher binnen de kerk gesteld werden. ‘Spiritual care’ begint zich internationaal langzaam tot een eigen vakgebied te ontwikkelen. Nieuw is echter dat de verbinding met de kerk wordt losgelaten, en dat andere disciplines als medische en verpleegwetenschappen zich vanuit hun eigen methoden met deze vragen bezig houden. Wat zijn de kenmerken van ‘Spiritual Care’ als stroming en hoe zijn deze ontwikkelingen vanuit de theologie te duiden? Hebben we hier met kansen te maken om de wijsheid uit de geloofstraditie op een nieuwe manier te thematiseren? Of is dit een zorgelijk teken dat de gezondheidszorg de geloofstradities niet langer meer nodig heeft?

De spreker: Carlo Leget (1964) studeerde van 1982-1989 aan de KT(H)U te Utrecht en promoveerde daar in 1997 bij prof. dr. Ferdinand de Grijs op een studie naar leven en dood in de theologie van Thomas van Aquino. Sinds 2012 is hij als hoogleraar Zorgethiek en geestelijke begeleidingswetenschappen verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Aan deze instelling bekleedt hij tevens een bijzondere leerstoel Ethische en spirituele vragen in de palliatieve zorg vanuit de Associatie voor Highcare Hospices.
Programma:
12.30 uur Ontvangst in de Sint Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat 36 te Utrecht
12.45 uur Eucharistieviering waarin Kardinaal Wim Eijk, Aartsbisschop van Utrecht, zal voorgaan  Concelebranten zijn Jos Moons en Michiel Peeters (studentenpastores TST)
13.45 uur Wandeling van de Sint Catharinakathedraal naar het Academiegebouw aan het  Domplein 29 (zie plattegrond op de achterzijde)
14.00 uur Informele ontvangst met koffie en thee
14.30 uur Woorden van welkom door prof. dr. Peter Jonkers, decaan a.i. 
14.45 uur Lezing door prof. dr. Carlo Leget
15.30 uur Ruimte voor vragen, reacties en discussie
16.00 uur Filmpresentatie van de projecten ‘Een goede Buur’ en ‘Theologie Dichterbij dan je denkt’
16.20 uur Feestelijke afsluiting met de uitreiking van de Nieuwsbrief Faculteitsdag 2013 
16.30 uur Informele ontmoeting met een hapje en een drankje
 Tijdens de receptie is er een diapresentatie van de inzegening van het Sint Bonifaciushuis  aan de Nieuwegracht 61. Ook zullen de Utrechtse en Tilburgse studieverenigingen  van de TST aanwezig zijn (Ad Interim en Media Vita).
In verband met de beperkte ruimte verzoeken we u vriendelijk doch dringend om u vooraf aan te melden. Dit kan middels een formulier op onze website: www.tilburguniversity.edu/theologie/faculteitsdag. Eventueel kunt u zich ook telefonisch aanmelden via 013 - 466 3800 of per e-mail 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten